top of page

Stress i ett utmanande föräldraskap

För många föräldrar till barn med stora behov är inte hemmet en plats för vila och återhämtning. Innan och efter det egentliga arbetet, finns ett annat arbete som startar i hemmet. Det verkliga arbetet.


När idén om hur du vill vara som förälder, krockar med verkligheten kan det uppstå konflikter i beteendet. När du har en uppfattning om hur du vill vara, men inte har möjlighet att vara den personen, kan stressen bli påtaglig och känslan av att vara otillräcklig gör sig påmind. Många av oss är väldigt stränga mot oss själva, vi sätter krav och press på oss som vi aldrig skulle sätta på någon vi älskade. Det blir lätt att man känner att man aldrig gör bra nog och inte ser det man faktiskt gör.


Det kan vara svårt att se hur mycket man själv gör, och hur hårt man själv kämpar, när det alltid finns mer att göra. Ansvaret läggs över på dina axlar.


Men vad kan du göra för att må bättre?

De flesta vet om att vila och återhämtning är nödvändigt, att explosion och utmattning inte är en lösning. Ändå hittar vi inte tiden, eller orken...


Det är nu jag säger till dig, att ta din vila på allvar, du kan inte påverka allt. Vila innan du blir trött, planera in din vila och se till att den verkligen bli av. Prioritera bort saker som kan vänta som exempelvis tvätt eller städning.

Prata med andra i samma sits, det finns flera forum (bland annat på Facebook) där du kan få tips och stöttning om du känner dig ensam i din situation.


Slutligen...

Var snäll mot dig själv, vad skulle du säga till någon du älskade som var i samma sits?

3 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

NPF - Ett samlingsnamn för många diagnoser

Visste du att ungefär 10% av alla elever i skolan har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning? Vi använder i Sverige begreppet NPF som förkortning men även som samlingsnamn för bland annat

Kan man tidigt identifiera flickor med NPF?

Det ryms många tillstånd och diagnoser inom Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar men de två vanligaste är ADHD & autism. Variationen inom NPF är stor och därför kan även tillstånden se olika ut oc

Comments


bottom of page